Ημερίδα: Τεχνητή Νοημοσύνη 6 Μαρτίου 2019

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ. κ. Γλυκερία Φωτιάδου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το TechLab Xanthi και το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής (ΤΕΙ ΑΜΘ), έκαναν πραγματικότητα μια δράση ενημέρωσης και προβληματισμού για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη. Φίλος ή Εχθρός;», την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στο Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Στην διοργάνωση συμμετείχε το σχολείο μας με την ομάδα ρομποτικής και 25 ακόμα μαθητές από την Α’ και Γ’ τάξη με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Χατζηαγαπίου Ανδρέα, την κα. Δρόσου Όλγα. Επιπλέον συνοδός της εκδρομής ήταν ο κ. Κούτρας Γρηγόρης.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για την εξέλιξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, να διαχωρίσουν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα από τις προσδοκίες που υπάρχουν, να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ μαθητών και ειδικών επιστημόνων σχετικά με τα νέα ζητήματα που εγείρονται από την ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης (όπως οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εργασία, ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, σχέσεων ανθρώπων και μηχανών κτλ) και να αποκτήσουν οι μαθητές μια κριτική ματιά απέναντι στα παραπάνω επίκαιρα θέματα.

Στα πλαίσια της ημερίδας οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ και να συμμετέχουν σε εργαστήρια ρομποτικής που υλοποιήσαν το TechLab Ξάνθης. Επίσης συμμετείχαν στις στρογγυλές τράπεζες συζήτησης μαζί με επιστήμονες από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ (Εργαστήριο Μαθηματικών και Πληροφορικής) και του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ ΑΜΘ, με τη βοήθεια του ρομπότ ΝΑΟ.